donderdag 29 april 2010

Boek 18: Alleen maar nette mensen

Schrijver: Robert Vuijsje
Jaar van publicatie: 2008
Uitg. Nijgh en Van Ditmar
Winnaar De Gouden Uil

Het aantal geschokte reacties op de televisie, maakte me nieuwsgierig naar dit boek.
Het verhaal gaat over de zeer onaangepaste David, die met zijn joodse ouders in Amsterdam woont, in de buurt met 'alleen maar nette mensen', Oud-Zuid. Geen buitenlanders dus.
Helaas wordt David zelf door zijn donkere uiterlijk wel altijd aangezien voor Marrokaan. Hij wil ook niet meedoen met de spelletjes, zoals de rijke en invloedrijke ouders en hun, zoals Vuijsje die noemt, 'zogenaamde' vrienden die spelen. Er staat al vast, met wie David gaat trouwen: met Naomi, zijn vriendinnetje van school. Het benauwt David allemaal en hij zoekt de liefde bij de zwartst mogelijke dames. Daar beleeft hij de nodige dingen, en duidelijk wordt vooral, dat hij ook in dit milieu niet thuishoort.
Het is een heel geestig boek. Vooral de scenes, waarin de 'nette mensen' en hun gewoontes beschreven worden, vond ik hier en daar hilarisch.
De moeilijkheden van de multiculturele samenleving worden met humor en scherpte beschreven. Wie is hier onaangepast? Wie hoort waarbij - en wil die daar ook bij horen? En ook: waarom dan?
Knap boek.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten