woensdag 8 mei 2019

Boek 43: Geachte Mr. Knightley

Schrijver: Katherine Reay
Jaar van publicatie: 2013
Uitg. Kok, Utrecht
Vert. Tineke Tuinder-Kroese
Oorspr. titel: Dear Mr. Knightley
352 blz
****

Hartverscheurend verhaal. Sam heeft in haar jeugd bijna niets dan ellende gekend. Haar ouders mishandelden haar, zowel lichamelijk als geestelijk, pleegouders lieten haar in de steek of waren even erg als haar ouders. Pater John ontfermt zich over haar en neemt haar op in zijn weeshuis. Sam durft zich echter niet al te zeer te uiten. Ze heeft zich teruggetrokken in zichzelf, leest en leeft voor haar boeken - vooral Jane Austen en haar tijdgenoten - en als Sam praat gebruikt ze citaten uit haar meest geliefde boeken. 
Pater John heeft een stichting gevonden, die Sam een studiebeurs wil geven. Voorwaarde is, dat ze geregeld een brief stuurt naar de oprichter van die stichting, Mr. Knightley, met daarin haar vorderingen en al wat haar bezighoudt. Hij vermeldt daarbij, dat hij niet zal terugschrijven.
De brieven die Sam schrijft vormen de inhoud van het boek. Voor het eerst durft Sam zich te uiten. Het kost haar moeite en bezorgt haar pijn, maar langzamerhand stelt ze zich open voor mensen in haar omgeving. Ze is minder eenzaam en gaat eindelijk een enkeling vertrouwen.
Kindermishandeling, vriendschap, eenzaamheid - geen eenvoudige onderwerpen, maar hier zeer aangrijpend verwoord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten