vrijdag 31 mei 2019

Boek 49: Het wonderlijke leven van Jackie Fontanel

Schrijver: Kasper van Kooten
Jaar van publicatie: 2011
Uitg. Querido
****
207 blz

Lief boekje over een jongetje en zijn opa. Ze zijn dol op elkaar. Opa vertelt verhalen, al sinds Klaas zich dat kan herinneren. Vaak gaan ze over de avonturen van Jackie Fontanel. Een jongen, die opa tijdens zijn jaren op zee - hij was lid van de bemanning van SS Rotterdam - had ontmoet. Opa was een positieve geest: alles was altijd het mooist, leukste beste en ga zo maar door, dat hij ooit had gezien of beleefd.
Maar opa is oud en besluit, dat hij niet verder wil leven. Het jongetje, Klaas, krijgt van hem het advies dingen te gaan zien en beleven. Klaas, die net aan een opleiding aan de toneelschool is begonnen, besluit daarmee te stoppen en vertrekt naar de andere kant van de oceaan. Daar beleeft hij genoeg voor zijn eigen verhalen.
Fijn positief verhaal over familiebetrekkingen, waarin iedereen voor de verandering eens niet met elkaar overhoop ligt, maar van elkaar probeert te houden.

Boek 48: Verslingerd

Schrijver: Lisette Jonkman
Jaar van publicatie: 2014
Uitg. Luitingh-Sijthoff
***
397 blz

Als lezer krijg je het gevoel, dat er drank uit het boek zal lopen wanneer je het uitwringt. Er is net teveel gedronken, er wordt veel gedronken, of er gaat veel gedronken worden. Verder is uiterlijk heel belangrijk, vooral in opgeverfde staat. Voor hoofdpersoon Lucy, die naast het drankgebruik en haar studie (die nauwelijks aandacht krijgt) beautyvlogger is, is het gebruik van make up van groot belang. Maar echt naar word je van haar internet verslaving. Ja, Lucy is verslingerd aan haar mobiel.
Alles bij elkaar kon ik niet enthousiast worden over het boek. Het was het eerste boek dat ik las van deze schrijfster en het bleek het tweede deel te zijn van een serie over een groep studenten in Enschede. Ze hebben niet alleen hun eigen namen, maar ook allemaal een bijnaam. Niet uit elkaar te houden.
En o ja: Lucy is ook nog verslingerd aan haar vriendje Kikker. 
Niet helemaal mijn soort boek.

Boek 47: Het eenzame strand

Schrijver: Jenny Colgan
Jaar van publicatie: 2019
Uitg. Luitingh-Sijthoff
Vert. Els van Son
Oorspr. titel: The endless beach
BC
416 blz
****
Serie: Summer Seaside Kitchen #2

Zodra ik begon te lezen, wist ik, dat ik al eerder over deze hoofdpersoon had gelezen. Vol enthousiasme volgde ik de lotgevallen van Flora. Zij is afkomstig van een klein Schots eiland, heeft een baan als juridisch medewerkster gehad in Londen en is, in het vorige boek, teruggekeerd naar het stille, maar mooie eiland Mure. Ze is er een café begonnen. Ze woont weer op de boerderij van haar vader en broers.. Haar baas in Londen en nu haar vriend, Joel, werkt voor een rijke Amerikaan, die een relatie heeft met de jongste broer van Flora. Joel moet steeds vaker naar Amerika voor zijn werk. Een burn-out dreigt. Flora maakt zich zorgen.
Haar vriendin, de onderwijzeres van de plaatselijke school, is verliefd op huisarts Saif, een vluchteling uit Syriē. Hij heeft zijn vrouw en kinderen in Syriē achtergelaten.
Goed geschreven, met personages om van te houden.
Leuk: recepten achter in het boek.

Boek 46: Het verlies

Schrijver: Michael Robotham
Jaar van publicatie: 2009
Uitg. De Bezige Bij
Vert. Ineke Lenting
Oorspr. titel: The drowning man
382 blz
***
Serie: McLoughlin #2

Het eerste deel over psycholoog Joe McLoughlin las ik vrij lang gelden en ik zag er naar uit om deel twee te lezen. Misschien waren de verwachtingen te hoog gespannen, maar het viel me een beetje tegen. Het boek was zeker goed leesbaar en spannend, maar er waren wat teveel achtervolgingen en vechtpartijen, er was teveel geweld. 
Het verhaal: een kind is een paar jaar geleden ontvoerd en haar buurman is aangewezen als haar moordenaar. Daarvoor zit hij gevangen. Inspecteur Ruiz gelooft dat het kind nog leeft en blijft de zaak onderzoeken. Dit tegen de zin van zijn superieuren. Hij wordt beschoten, verdrinkt bijna, raakt zijn geheugen kwijt, maar houdt vol.
De vader van het verdwenen kind is een crimineel, die iedereen angst aanjaagt. 
Spannende feiten genoeg, maar af en toe was het boek wel erg dik.

Boek 45: De vrouwen van Cavendon Hill

Schrijfster: Barbara Taylor bradford
Jaar van publicatie: 2015
Uitg. HarperCollins
Vert. Monique de Vré
Oorspr. titel: The Cavendon Women
***
462 blz.

Het eerste deel van deze serie vond ik wat teleurstellend en dat geldt ook voor deel twee. Vooral ook omdat de vertaling niet helemaal naar mijn smaak was en de uitvoering van deze Nederlandstalige uitgave was beneden de maat. Laatste letters van woorden waren weggevallen en soms zelfs hele woorden. Andere woorden werden herhaald op plaatsen waar ze niets te zoeken hadden. Er werd waarschijnlijk gedrukt met een niet helemaal schone drukpers, want een groot aantal bladzijden was ‘versierd’ met een verticaal zwart streepje, ergens midden in een woord. Dit alles (en nog zo het een en ander) stoorde me zeer en leidde me af bij het lezen.
Het verhaal was best aardig, maar de schrijfster wilde alles zo gedetailleerd vertellen, dat ze vaak verviel in herhalingen en ze liet mensen met elkaar praten op een manier, die in het werkelijke leven gesprekspartners op zijn minst een opgetrokken wenkbrauw ontlokt zou hebben.
Het verhaal speelt zich af in de jaren twintig van de twintigste eeuw, vlak voor de beurskrach. Het onderhoud van Cavendon Hall vergt veel geld. De vrouwen van de families Ingham en Swann zorgen voor inkomsten. Zoiets zou een aantal jaren ervoor ondenkbaar zijn geweest.

Boek 44: Het geheim van de Pilgrimfathers

Schrijver: Jeroen Windmeijer
Jaar van publicatie: 2018
Uitg. HarperCollins Holland
BC
****
496 blz

Met plezier heb ik dit verhaal gelezen. Het was interessant, goed geschreven, de personages kwamen tot leven en je voelde je betrokken bij hun belevenissen. Het was spannend: als lezer wilde je dat geheim toch wel graag kennen. De stad Leiden speelt een grote rol. Wat is er nu waar gebeurd en wat niet? 
Feit is, dat een groep Engelsen, op de vlucht voor koning James, die andersdenkenden vervolgde, zich in Nederland vestigde. Ze waren aangetrokken door de hier heersende godsdienstvrijheid. Ze vestigden zich eerst in Amsterdam, maar vertrokken later naar Leiden. Vandaar vertrok een vrij grote groep via Engeland naar Amerika. Waarom vertrokken zij?
In de tegenwoordige tijd wordt de voorzitter van de vrijmetselaarsloge vermoord aangetroffen. Kort daarna drijft een onbekende jongeling in een gracht. Ook vermoord. Welk verband, voor zover dat er is, bestaat tussen de mogelijke onmin tussen blijvers en vertrekkers in het 17e eeuwse Leiden en deze ‘moderne’ moorden?

woensdag 8 mei 2019

Boek 43: Geachte Mr. Knightley

Schrijver: Katherine Reay
Jaar van publicatie: 2013
Uitg. Kok, Utrecht
Vert. Tineke Tuinder-Kroese
Oorspr. titel: Dear Mr. Knightley
352 blz
****

Hartverscheurend verhaal. Sam heeft in haar jeugd bijna niets dan ellende gekend. Haar ouders mishandelden haar, zowel lichamelijk als geestelijk, pleegouders lieten haar in de steek of waren even erg als haar ouders. Pater John ontfermt zich over haar en neemt haar op in zijn weeshuis. Sam durft zich echter niet al te zeer te uiten. Ze heeft zich teruggetrokken in zichzelf, leest en leeft voor haar boeken - vooral Jane Austen en haar tijdgenoten - en als Sam praat gebruikt ze citaten uit haar meest geliefde boeken. 
Pater John heeft een stichting gevonden, die Sam een studiebeurs wil geven. Voorwaarde is, dat ze geregeld een brief stuurt naar de oprichter van die stichting, Mr. Knightley, met daarin haar vorderingen en al wat haar bezighoudt. Hij vermeldt daarbij, dat hij niet zal terugschrijven.
De brieven die Sam schrijft vormen de inhoud van het boek. Voor het eerst durft Sam zich te uiten. Het kost haar moeite en bezorgt haar pijn, maar langzamerhand stelt ze zich open voor mensen in haar omgeving. Ze is minder eenzaam en gaat eindelijk een enkeling vertrouwen.
Kindermishandeling, vriendschap, eenzaamheid - geen eenvoudige onderwerpen, maar hier zeer aangrijpend verwoord.