zondag 11 maart 2018

Boek 23: Rembrandt


Schrijver: Olivier & Denis Deprez
Jaar van publicatie: 2008
Uitg. Casterman, Brussel
Vertaald uit het Frans
64 blz.

Zo af en toe vind ik het leuk om een grafische roman te lezen. Het leven van Rembrandt wordt hier in sneltreinvaart beschreven en beschilderd. Rembrandt komt uit leiden naar Amsterdam. Hij gaat werken bij de heer Uilenburg, die hem ook aan zijn nichtje Saskia voorstelt. Diverse bekende schilderijen worden besproken en in tekening aangeduid, maar echt in de tekeningen zijn ze niet te zien.
Saskia en Rembrandt trouwen, de pest gooit roet in het eten en Saskia sterft. Geertje, de huishoudster, wil dan met Rembrandt trouwen, maar dat krijgt ze niet voor elkaar. De nieuwe kinderverzorgster van Titus wel: Rembrandt weerstaat de verlokkingen van Geertje en trouwt met Hendrickje. Met haar krijgt hij een dochter.
Intussen schildert Rembrandt als een bezetene. Dat betekent niet, dat hij een rijk man wordt. Deurwaarders kloppen aan en de familie Van Rijn moet verhuizen.
De tekeningen aan het begin van het boek zijn vrij onduidelijk, dat wordt later beter. Toch is het niet helemaal de stijl van tekenen, die me aanspreekt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten