dinsdag 16 september 2014

Boek 48: Het beste komt nog

Schrijver: Joaquin Berges
Jaar van publicatie: 2013
Uitg. Werelbibliotheek
Vert. Sara den Boer
Oorspr. titel: Vive com puedas (Tusquets, Barcelona, 2011)

Dagboekfragmenten van de hoofdpersoon Luis worden afgewisseld met fragmenten, geschreven door een toeschouwer. In het begin is dat even wennen.
Luis is getrouwd met een vrouw, Sandra, die geobsedeerd wordt door gezond leven. Luis mag niet eten wat hij wil, niet drinken wat hij wil, hij moet het huisvuil scheiden in diverse bontgekleurde zakken.
De liefde van zijn leven, Carmen, zijn eerste vrouw, is nu getrouwd met zijn neef, Oscar. Deze Oscar heeft ook nog de baan ingepikt, die Luis zelf wilde hebben. De twee kinderen uit het eerste huwelijk van Luis, pubers, wonen bij Oscar en Carmen. De kinderen lijken het verkeerde pad op te gaan.
Met Sandra heeft Luis een zoontje, Everest. Het is een onuitstaanbaar joch, dat voortdurend vragen stelt, die niet te beantwoorden zijn. De tien-jarige dochter van Sandra, Valle, woont ook bij hen.
Carles is arts en woont naast Sandra en Luis. De mannen zijn goed bevriend en Luis stort geregeld zijn hart uit bij Carles.
Even denk je, dat het een grappig boek is: veel grappige zinnen en situaties. Langzamerhand wordt het beeld anders. Het onbegrip tussen de personages is groot en wordt steeds groter. Luis, en eigenlijk ook alle anderen, zijn eenzaam. Ze doen dingen, waar ze niet achter staan en die ze eigenlijk niet willen doen.
Luis besluit zijn leven in eigen hand te nemen. Met zijn grote gevoel voor humor en de nodige zelfspot probeert hij weer grip op zijn leven te krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten