donderdag 18 oktober 2012

Boek 65: Der Eid der Seherin

Schrijver: Stefanie Kaspers
Jaar van publicatie: 2009
Uitg. Goldmann, München

De bibliotheek heeft er een gewoonte van gemaakt, tweede en derde delen van series op de plank te zetten, zonder dat eerdere delen van die serie aanwezig zijn of ooit zijn geweest (voor zover ik kan nagaan)
Ook Der Eid der Seherin was het tweede deel van een serie. Het boek kan heel goed op zichzelf gelezen worden, maar toch grijpt het af en toe terug op deel 1.
Dat was de eersteling van Stefanie Kasper: Die Tochter der Seherin.

Ook een ander boek dat ik deze keer meenam maakte deel uit van een serie, maar dat was een derde deel, dus dat gaat ongelezen retour. Jammer, want ook dat was een Duitse historische roman en ik houd nogal van dat genre.

In dit boek is het 1516. De hertog van Beieren, Wilhelm IV, heeft een nieuwe wet uitgevaardigd, waarbij zuiverheid bij het bierbrouwen werd geëist. Om het van kracht worden van deze wet te vieren nodigt hij de adel en andere machtige inwoners van Beieren uit voor een feest in Beieren. Ook Emma von Eisenberg en haar man Erik gaan met hun kinderen naar München.
Tijdens deze feestweek leert Emma de zuster van Wilhelm, Sabina, kennen. Zij is gevlucht voor haar wrede en handtastelijke echtgenoot, Hertog Ulrich von Württemberg. Ze heeft bloeduitstortingen over haar hele lichaam, hoest en spuwt bloed. Hertog Wilhem beschouwt de heelkundige kwaliteiten van Emma aanvankelijk als hokus pokus, maar hij verzoekt haar toch, haar verblijf in München te verlengen en zich om Sabina te bekommeren.
Ook in München is Sabina niet veilig. Zodra de toestand van de hertogin het toelaat, verlaat ze samen met Emma, Erik en de kinderen het hof in München en reist naar Augsburg. Haar kinderen zijn ondergebracht bij een tante en Erik wil die daar gaan halen. De vrouwen reizen verder. Zij worden echter gepakt en ontvoerd door de mannen van hertog Ulrich, Sabina blijkt ook zelf niet helemaal betrouwbaar. Spannende avonturen volgen.

Veel in dit boek is echt historisch, maar veel ook is ingevuld door de schrijfster. Ze heeft duidelijk veel onderzoek gepleegd voor dit werk, maar als je veel gegevens hebt, wil dat niet zeggen, dat je ze allemaal moet gebruiken. Nu is het wel een erg dik, lang boek geworden, dat best een beetje dunner had mogen zijn.
Dat is een euvel, dat bij dit soort boeken veel voorkomt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten