Schrijver: Mark Gimenez
Jaar van publicatie: 2009 (Oorspr. 2008)
Uitg. Sphere, Londen
Wat kan deze man schrijven! Ik las het boek bijna in één adem uit en dat, terwijl het meer dan 500 bladzijden telde. Hij zou, volgens de tekst op de kaft van het boek, de volgende Grisham zijn, maar daar was ik nooit echt zo enthousiast over. Overeenkomst is, dat dit een 'legal thriller' is. Zich dus bezighoudt met 'recht' of 'gerechtigheid'.
De betekenis van dat laatste woord is de hoofdpersoon van het boek, Beck Hardin, steeds minder duidelijk.
Beck is een geslaagd advocaat in Chicago, met een goede baan. Hij heeft een vrouw waar hij gek op is en twee kinderen. Zijn vrouw krijgt kanker en overlijdt. Beck keert terug naar de plaats waar hij opgroeide: Fredicksburg in Texas, naar zijn vader, die hij al 24 jaar niet meer heeft gezien.
Hij verliet Texas, nadat zijn moeder was overleden en hij vol wrok tegenover zijn vader zat.
Zijn eigen zoon vertoont nu hetzelfde gedrag. Zijn dochtertje ontkent de doodvan haar moeder, door een pop te zien als tijdelijke vervangster van moeder. Ze overlegt met haar, praat tegen haar. Beck maakt zich zorgen.
Beck wordt overgehaald zich kandidaat te stellen voor de verkiezing tot rechter. Hij wordt rechter, maar de verhoudingen in de stad blijken ingewikkeld. De gevolgen stapelen zich op. Niet allemaal even gunstig of 'rechtvaardig'. Vooral niet voor de Mexicaanse, vaak illegale, bevolking. Racisme speelt in het boek een grote rol.
Dan is er het plaatselijk football-team, met Slade, een geweldig goede speler, die het kampioenschap naar Fredricksburg moet brengen. Doping blijkt daarbij een goede (?) hulp te zijn geweest. Beck probeert deze praktijken uit te bannen, maar resultaat is belangrijker. De vader van Slade, een rijk man met weinig scrupules, koopt iedereen om.
Tussen de bedrijven door probeert Beck de doodsoorzaak te vinden van de dochter van zijn oude school- en sportvriend Aubrey.
Kortom: het is een 'snel' boek, met veel verhaallijnen, die maken, dat je blijft lezen. Je leert veel over Texas: met veel liefde schrijft Gimenez over de natuur daar. Zozeer zelfs, dat ik er wel eens zou willen kijken (dat was eerder beslist niet het geval!) Ik heb nooit geweten, dat er zo'n grote Duitse gemeenschap woont. Die de dienst uitmaakt in Fredericksburg. Het boek zet je aan tot nadenken: hoe zou ik reageren, als ik in de schoenen stond van ... ? Boeiend dus.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten