vrijdag 25 december 2009

Boek 62: Toerisme


Schrijver: Nirpal Singh Dhaliwal
Uitg. Mouria
Jaar van publicatie: 2006
Verttaling: Adriaan Krabbendam
Oorspronkelijke titel: Tourism

Dit is de debuutroman van de schrijver, een freelance journalist van Indische afkomst.
Ook de hoofdpersoon is Indiër en journalist. Hij is ook de toerist uit de titel: hij beschrijft de omgeving waarin hij leeft op journalistieke wijze. Hij beschrijft alles, maar neemt er niet aan deel, probeert niet in te grijpen of dingen te veranderen. De Londense wijk waarin hij woont wordt bevolkt door niet-Engelsen. Vrouwen zijn er voor kortstondige relaties. Maar dan is er Sarupa, de vrouw van zijn dromen, maar helaas onbereikbaar.
Sophie, de nicht van Sarupa's verloofde, valt voor 'Puppy', zoals de hoofdpersoon wordt genoemd, omdat zijn echte naam te moeilijk is. Zo komt hij meer in contact met Sarupa.
Hij blijft toerist. Ook in relatie met zijn vrienden en drinkmakkers. Uiteindelijk heeft niemand echt wat aan hem. Zijn houding komt hemzelf echter ook duur te staan.

Aanvankelijk dacht ik, dat dit weer zo'n boek was, geschreven juit mannenoogpunt, vol drank, drugs en sex. Dan verdiept het verhaal zich. De achtergrond van de Indische Puppy maakt duidelijk, hoe het zover heeft kunnen komen.
Een boeiend boek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten