zaterdag 22 september 2018

Boek 80: The favored child

Schrijver: Philippa Gregory
Jaar van publicatie: 2003 ( oorspr. 1989)
Uitg. Touchstone
624 blz.

Net als deel 1 van deze serie was het moeilijk dit deel weg te leggen, ondanks alle narigheid, die erin werd beschreven. Hoe wreed en ambitieus kan je iemand afschilderen? De twee erfgenamen van Wideacre, Richard en Julia, zoon en dochter van Beartrice en Harry, groeien op bij Celia, weduwe van Harry. Later komt ook John, die verondersteld wordt de vader van Richard te zijn, terug uit India. Met zijn allen proberen ze Wideacre weer rendabel te maken. De inwoners van Acre zullen beloond worden voor hun werk, ze krijgen een deel van de opbrengst. 
Richard is het daar niet mee eens, maar houdt voorlopig zijn mond.
Hij blijkt letterlijk over lijken te gaan om alleen heer van Wideacre te worden en ruimt alle mensen uit de weg, die dat proberen te voorkomen en die op Julia gesteld zijn, het 'echte' 'favored child'. Zij is helemaal alleen en kan zich niet meer verweren tegen de waanzin van Richard.
Gelukkig is daar altijd Ralph, die door John is aangenomen als bedrijfsleider op Wideacre. Het dorp zowel als Julia, is dol op hem en de liefde is wederzijds.
Richard probeert op alle manieren te voorkomen, dat door hen zijn belangen bedorven zullen worden.
Het lezen maakt je depressief: hoeveel kan er misgaan in een mensenleven? Hoeveel bedrog kan er gepleegd worden? 
Het verhaal is een goede geschiedenis van het agrarische bestaan in de achttiende eeuw. De macht van de heersende klasse, de armoede van de landarbeiders en dorpsbewoners. Hun onmacht tegen hun heer, die volstrekt willekeurig mensen wegstuurde uit het dorp en van zijn landgoed. 
Bijgeloof (?) speelde een grote rol. Julia het 'The Sight': ze heeft voorspellende en heldeziende gaven. Zo nu en dan neemt Beatrice, haar overleden moeder, bezit van haar en haar lichaam. Ze droomt over dingen, die Beatrice heeft beleefd. Het is niet altijd eenvoudig om daarin mee te gaan.
Ondanks alles: ik ben erg benieuwd naar deel 3 en ga dat zeker lezen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten