woensdag 18 februari 2015

Boek 8: Shakespeare

Schrijver: Bill Bryson
Jaar van publicatie: 2007
Uitg. Harper Collins Publications, Londen

Als je een ding onthoudt van wat Bryson schrijft over Shakespeare, dan is het wel, dat er eigenlijk weinig echt vaststaat over zijn leven, over zijn werk (Heeft hij alles wel zelf geschreven? Was hij daartoe wel in staat? Heeft hij het vervolgens wel zo geschreven, als nu aangenomen wordt? Er bestaan nogal wat verschillende versies van ieder werk).

Op zijn eigen Brysoniaanse manier relativeert hij bekendstaande feiten. Hij beschrijft op, alweer, zijn eigen wijze de tijd waarin Shakespeare leefde. Voor mij was dat het boeiendste deel van het boek. Hoe woonde men? Hoe kleedde men zich? De stijfsel had net vanuit Frankrijk Engeland bereikt, wat leidde tot ongemakkelijk zittende modieuze kleding. Mensen bleven dus graag onder afdaken of binnenshuis, zodat de veelvuldig vallende Engelse regen hun gesteven kragen niet kon doen verslappen, of de met niet kleurvaste verf gekleurde stoffen liet uitlopen. Er stonden verbazend veel verwijzingen naar textiel in het boek, wat natuurlijk mijn aandacht trok.

Het laatste deel was geweid aan de eventuele andere auteurs van de bekende teksten. Bryson gelooft daar niet zo in. Hij beschrijft ook hier, hoe verschillende wetenschappers zich stortten op de vele raadsels die Shakespeare omgeven. Echte bewijzen zijn op ieder vlak moeilijk te geven.

Een heerlijk boek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten