woensdag 25 februari 2015

Boek 9: Tortilla Flat

Schrijver: John Steinbeck
Jaar van publicatie: 1958
Vert. Apie Prins
Oorspr. titel: Tortilla Flat (In Nederland eerder uitgegeven door de Bezige Bij)

Een van mijn favoriete schrijvers is zonder twijfel John Steinbeck. En dan had ik tot nu toe nog niet eens Tortilla Flat gelezen.
Nu wel. 
Geweldig. Het verhaal van een Danny en zijn vrienden, die samen avonturen beleven,maar waarin eigenlijk niet veel meer gebeurt dan slapen, luieren, stelen, eten en drank zoeken en vooral veel drinken. Met nu en dan een vechtpartij als gevolg van al dat drinken.

Als je dan toch zo'n boek niet weg kan leggen, omdat je door wilt blijven lezen, dan kan je echt een verhaal vertellen. Wat beschrijft Steinbeck deze mannen, en de vrouwen die ze ontmoeten, met inzicht en warmte. Wat gaan ze leven voor de lezer. 
De humor is heerlijk om te lezen. Zoals gezegd een geweldig boek.

Vallende sterren

Schrijver: Amanda Goldberg & Ruthanna Hopper
Jaar van publicatie: 2012
Oorspr. titel: Beneath a Scarlet Sky


Echt: ik heb het geprobeerd. Maar na het eerste hoofdstuk moest ik toch besluiten, dat dit een van de weinige boeken zou worden, die ik onmogelijk uit kon lezen. Wat een oppervlakkigheid, uiterlijk vertoon, sterallures, rode loper gedoe.
Vreselijk.

woensdag 18 februari 2015

Boek 8: Shakespeare

Schrijver: Bill Bryson
Jaar van publicatie: 2007
Uitg. Harper Collins Publications, Londen

Als je een ding onthoudt van wat Bryson schrijft over Shakespeare, dan is het wel, dat er eigenlijk weinig echt vaststaat over zijn leven, over zijn werk (Heeft hij alles wel zelf geschreven? Was hij daartoe wel in staat? Heeft hij het vervolgens wel zo geschreven, als nu aangenomen wordt? Er bestaan nogal wat verschillende versies van ieder werk).

Op zijn eigen Brysoniaanse manier relativeert hij bekendstaande feiten. Hij beschrijft op, alweer, zijn eigen wijze de tijd waarin Shakespeare leefde. Voor mij was dat het boeiendste deel van het boek. Hoe woonde men? Hoe kleedde men zich? De stijfsel had net vanuit Frankrijk Engeland bereikt, wat leidde tot ongemakkelijk zittende modieuze kleding. Mensen bleven dus graag onder afdaken of binnenshuis, zodat de veelvuldig vallende Engelse regen hun gesteven kragen niet kon doen verslappen, of de met niet kleurvaste verf gekleurde stoffen liet uitlopen. Er stonden verbazend veel verwijzingen naar textiel in het boek, wat natuurlijk mijn aandacht trok.

Het laatste deel was geweid aan de eventuele andere auteurs van de bekende teksten. Bryson gelooft daar niet zo in. Hij beschrijft ook hier, hoe verschillende wetenschappers zich stortten op de vele raadsels die Shakespeare omgeven. Echte bewijzen zijn op ieder vlak moeilijk te geven.

Een heerlijk boek.

zondag 15 februari 2015

Boek 7: Remember me like this

Schrijver: Sabine Durrant
Jaar van publicatie: 2014
Uitg. Mulholland Books/Hodder, Londen

Omdat ik wilde weten, hoe het zou aflopen, las ik verder, maar eigenlijk vond ik het een naar boek. De sfeer was zo dreigend en griezelig, daar houd ik niet van. Natuurlijk was het wel goed geschreven. Maar toch: de afloop was wel voorspelbaar en de hoofdpersoon Lizzie wel erg onnozel.

Ze is, als het boek begint, een jaar weduwe. haar man is omgekomen bij een auto ongeluk. Ze heeft hem via internet leren kennen, maar had het kennelijk niet nodig gevonden, meer over hem te weten te komen voor ze met hem trouwde. Is dat geloofwaardig? Nu, een jaar later, gaat ze op onderzoek uit.

vrijdag 6 februari 2015

Boek 6: Terug naar Wharton Park

Schrijver: Lucinda Riley
Jaar van publicatie: 2011
Uitg. De kern, Utrecht
Vert. Ans van der Graaff
Oorspr. titel: Hothouse Flower (Penguin Books, London, 2011)

Het boek was te dik om het in een adem uit te lezen, maar ik bleef wel de bladzijden omslaan, in een steeds hoger tempo. Het verhaal boeide me vanaf het begin. De wisselingen in omgeving, van het Engelse platteland naar de Franse zuidkust en naar Bangkok en Thailand, maakten, dat het bleef boeien, de wisselingen in tijd, van de tegenwoordige tijd naar het verleden, met name de tweede wereldoorlog, zowel in Engeland als in Azië, en de manier waarop de verschillende verhalen werden verteld eveneens.
De hoofdpersonen werden zo goed beschreven, dat ze gingen leven.

Ik heb het boek met veel plezier gelezen. Kritiekpunt is misschien het begin, waarin nogal geheimzinnig wordt gedaan over wat er nu precies met Julia en haar gezin is gebeurd. Het zal bedoeld zijn om de spanning op te voeren, maar dat was een onderdeel, dat ik minder geslaagd vond.