maandag 6 september 2010

Boek 42: Temptation

Schrijver: Jude Deveraux
Jaar van publicatie: 2000
Uitg. Pocket Books, New York e.a.

Na het supersaaie vorige boek dat ik las, nu maar weer even een gezellige Deveraux. Het las weer als een trein. Toevallig genoeg was het thema voor een deel hetzelfde als dat in het vorige boek: armoede in New York, vooral bij vrouwen en de onmacht bij vrouwen, om voor zichzelf op te komen in het begin van de 20e eeuw.

Temperance O'Neill heeft een groot vermogen geërfd van haar vader. Ze gebruikt het om 'goede daden' te doen: ze helpt alleenstaande moeders. Wanneer de moeder van Temperance echter hertrouwt met een Schotse man, besluit die, dat het geen pas geeft, dat Temperance zelf de beschikking heeft over haar vermogen. Hij dwingt haar haar werk, dat alles voor haar betekent, op te geven en met haar moeder en stiefvader mee te gaan naar Schotland.

Temperance maakt haar stiefvader het leven behoorlijk zuur. Haar moeder raakt er bijna overspannen van. Agnus McCairn, haar stiefvader, stuurt haar naar de Hooglanden, om een vrouw te zoeken voor zijn neef, James McCairn. Deze zit daar niet echt op te wachten. Dan begint Temperance weer te doen, waarin ze goed is: organiseren. Daarbij blijkt James niet de bullebak te zijn, die hij eerst leek en de dorpsbewoners niet zo achterlijk. Temperance leert vooral zichzelf beter kennen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten